Ce trebuie sa stim despre EGR? De ce multe persoane aleg sa anuleze EGR-ul?

Egr

Autoturismele dotate cu motoare Diesel au inceput sa fie prevazute din 2007 cu o supapa EGR. Aceasta supapa a fost montata pentru a reduce emisiile poluante. Chiar daca reduce aceste emisii, supapa EGR se pare ca reduce si eficienta motorului cu un procent de 3%, ceea ce se traduce prin faptul ca motorul autoturismului va avea un consum mai ridicat cu 3% pentru a putea oferi aceeasi putere.

In conditiile in care consumul creste cu 3%, va creste si emisia de dioxid de carbon cu acelasi procent.

Cum functioneaza supapa EGR?

Supapa EGR are rolul de a permite recircularea gazelor evacuate, in sensul ca o parte din aceste gaze sunt preluate si trimise din nou catre galeria de admisie. Specialistii afirma ca acest proces determina o poluare mai redusa, insa trebuie sa luam in considerare si modul in care impacteaza activitatea motorului. In primul rand, o astfel de supapa determina cresterea consumului. In al doilea rand, gazele arse contribuie la depunerea de carbon in interiorul motorului, dar si la nivelul galeriei de admisie. Aceste depuneri vor influenta in timp performanta autoturismului, dar pot determina si costuri crescute de reparatii, in momentul in care apar probleme la nivelul acestei supape.

Supapa EGR are rolul de a redistribui gazele arse, ceea ce inseamna ca, pe masura ce trece timpul, va creste riscul de a surveni depuneri. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este faptul ca atunci cand parasesc cilindrul, gazele se afla la o temperatura mai mare de 700 de grade Celsius, prin urmare este necesar ca aceste gaze sa fie racite inainte de a ajunge la nivelul motorului.

Cum stii daca motorul are nevoie de EGR?

Supapa EGR a fost introdusa ca urmare a unor reglementari la nivel mondial. Cu toate acestea, in cazul in care alegi sa anulezi EGR-ul, nu vei mai putea trece inspectia ITP.

Chiar daca gasesti foarte multe informatii pe internet cu privire la modalitatea in care poti anula aceasta supapa, trebuie sa stii ca este oarecum ilegal sa procedezi in acest sens. Pentru anularea EGR-ului se procedeaza la montarea unei placi in interior, care nu mai permite accesul gazelor. In plus, se va realiza un update la nivelul software-ului, prin care motorul va primi informatia ca supapa EGR nu mai este prezenta. In aceste conditii, consumul masinii se va reduce, iar autoturismul lui va functiona la temperaturi mult mai mici.

Daca nu iei in considerare aceasta optiune, este bine ca periodic sa verifici si sa cureti supapa, astfel incat sa te asiguri ca masina functioneaza la parametri optimi.

sursa foto: newmoney.ro

Adaugati comentariu