Începe amenjarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată

Accidentele rutiere produse la intersecţiile cu calea ferată au produs pierderi economiei şi, în general, societăţii româneşti de peste 47 milioane de euro, , arată Raportul "Road Safety Country Overview – România". Pentru creşterea siguranţei rutiere, CNAIR a demarat un program pentru amenajarea trecerilor la nivel, care se va încheia în 2021.
amenajarea trecrilor la nivel

Printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va amenaja 246 de treceri la nivel a drumurilor naţionale cu calea ferată.

Lucrările, destinate  îmbunătăţirii siguranţei traficului rutier, vor fi realizate de societatea Vesta Investment, valoarea totală a contractului încheiat cu CNAIR fiind de 34,3 milioane de lei.

Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, 85% din valoare sa reprezentând contribuţia Comisiei Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Concret, proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naţionale cu calea ferată presupune:

  • montajul de stâlpi de iluminat cu încărcare solară;
  • montajul de stâlpi pentru delimitarea sensurilor de circulaţie;
  • semnalizare rutieră orizontală (simboluri preformate şi benzi rezonatoare din marcaj rutier);
  • marcaj tip covor antiderapant (se va realiza pe o distanţă de 50 m, între barieră şi indicator).

Potrivit CNAIR, implementarea proiectului pentru amenajarea trecerilor la nivel va creşte gradul de siguranţă a traficului, prin adoptarea soluţiilor tehnice care să reducă numărul de accidente rutiere grave produse pe drumurile naţionale la intersecţia cu calea ferată.

„Neasigurarea la trecerea căii ferate şi viteza excesivă sunt principalii factori de risc pentru producerea  accidentelor rutiereValorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată cresc de la an la an. Mortalitatea în aceste cazuri este foarte ridicată – circa 95 %”, arată reprezentanţii Vesta Investment.

Cât s-a pierdut în 7 ani

Conform  Raportului „Road Safety Country Overview – România”, un deces într-un accident rutier din România produce o pierdere societăţii de aproximativ 1.048.000 euro. În cazul unei persoane rănite grav costul pentru societate este evaluat la 136.200 euro, iar în cazul unei persoane rănite, la 10.400 euro.

„Efectuând o corelare între numărul accidentelor rutiere şi a persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societăţii) a acestora, rezultă o pierdere totală de 47.309.800 euro la nivelul României, pierdere datorată accidentelor rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naţionale la intersecţiile la nivel cu calea ferată”, arată reprezentanţii societăţii Vesta Investment, care se va ocupa efectiv de amenjarea trecerilor la nivel.

 

CITEŞTE ŞI:

Sunt femeile şoferi mai prudenţi decât bărbaţii?

Siguranţă rutieră: Reducerea cu 50% a deceselor şi rănirilor grave până în 2030

Proiectul de lege privind cursurile de condus defensiv, adoptat de Senat

 

Adaugati comentariu