Ce să faci în caz de accident cu mașina închiriată

accident
Ce să faci în caz de accident cu mașina închiriată. Statisticile din ultimii ani referitoare la numărul de accidente (ușoare și nu numai) din țara noastră arată date îngrijorătoare atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Neatenția, viteza excesivă și ignorarea condițiilor meteo sunt doar câteva dintre motivele pentru care șoferii români cotizează anual sume suplimentare către companiile de asigurări auto.

Chiar dacă ești un șofer corect, cu experiență, ce respectă legea, accidentele, fie ele și ușoare, ți se pot întâmpla chiar și ție. Cu toate acestea, trebuie să ai întotdeauna în vedere o conduită preventivă, deoarece nu toți participanții la trafic au aceeași abordare ca tine.

În ciuda măsurilor de precauție, accidentele auto ușoare pot apărea în orice moment, inclusiv atunci când conduci o mașină închiriată. Este important să știi cum să reacționezi în astfel de situații pentru a minimiza stresul și pentru a te asigura că urmezi procedurile corecte.

accident

Sursa: unsplash.com

De cele mai multe ori, companiile care oferă închirieri auto pentru persoane fizice își iau toate măsurile de precauție pentru a asigura atât buna funcționare a mașinii, cât și siguranța acestora și a pasagerilor. De aceea, în cazul unor accidente ușoare, cel puțin pe partea legislativă, ar trebui să te descurci fără prea multe bătăi de cap. Majoritatea mașinilor de la firmele de închirieri auto dispun atât de poliță RCA obligatorie, cât și de asigurare CASCO. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să depășești cu mai puțin stres o astfel de situație:

Menține-ți calmul și asigură-te că ești în siguranță:

Primul pas (și cel mai important) este să rămâi calm și să te asiguri că te afli într-un loc sigur. Oprește mașina într-un loc unde nu pui în pericol traficul și pornește luminile de avarie.

Verifică starea de sănătate a tuturor persoanelor implicate in accident:

Asigură-te că toate persoanele implicate în accident sunt în siguranță. Dacă este nevoie de asistență medicală, apelează serviciile de urgență imediat. Încearcă să oferi prim ajutor în limita cunoștințelor tale, dacă este necesar și dacă poți.

Documentează accidentul:

Este important să obții informații despre accident pentru a completa raportul ulterior. Notează data, ora, locul, condițiile de trafic și orice alte detalii relevante. Fotografiază și filmează daunele suferite de mașină, inclusiv ale celorlalte vehicule implicate, dacă este cazul.

Informează agenția de închirieri:

După ce te-ai asigurat că toți sunt în siguranță și ai documentat accidentul, contactează imediat agenția de închirieri. Furnizează-le informațiile relevante despre accident și cere detalii despre pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Raportul poliției:

În funcție de gravitatea accidentului și de legislația locală, poți fi obligat să raportezi incidentul poliției. Totodată, dacă nu există deschidere din partea celuilalt șofer cu care te-ai lovit de a face o constatare amiabilă, este important să știi că ai obligația de a raporta accidentul la cea mai apropiată secție de poliție în termen de 24 de ore. În cazul unui accident auto ușor, este posibil ca poliția să nu fie necesară, dar este recomandabil să verifici acest aspect cu agenția de închirieri.

Documente necesare in cazul unui accident:

Ulterior, după constatare (fie că se realizează de compania de asigurări sau de poliție) va trebui să predai companiei de închirieri auto următoarele documente:

  • Proces verbal care atestă vina unuia dintre șoferi
  • Autorizație de reparație (cu semnătura organelor de poliție)
  • Copia RCA a celuilalt șofer implicat
  • Copie a certificatului de înmatriculare a celuilalt șofer implicat
  • Copie a cărții de identitate a celuilalt șofer
  • Copie a permisului de conducereal celuilalt șofer

Indiferent de unde te afli în țară, îți recomand să apelezi doar la companii care oferă toate actele și asigurările necesare. Cu toate că majoritatea firmelor sunt obligate să aibă aceste aspecte stabilite (chiar și cele din anunțurile de genul celor cu închirieri auto Cluj ieftine), este important să verifici întotdeauna aceste documente și să te asiguri că citești cu atenție și în detaliu contractul de închiriere, înainte de a-l semna.

Adaugati comentariu