Rear Seat Reminder poate salva viața copilului!

Rear Seat Reminder poate salva viața copilului!

Iată un scenariu pe care-l vedem repetat vară de vară și în România: părinții își lasă copiii, pentru o perioadă scurtă (sau nu), închiși în mașină. Iar dacă la noi, amploarea fenomenului nu este (încă) alarmantă, în Statele Unite se înregistrează anual zeci de decese ale copiilor închiși în mașinile parcate la soare! GMC încearcă să pună capăt acestor probleme, lansând un sistem care avertizează părinții că și-au închis copiii în mașină. El se numește Rear Seat Reminder și monitorizează ușile din spate.

Dacă acestea sunt deschise și închise cu maximum 10 minute înainte ca mașina să pornească, înseamnă că cineva sau ceva (a se citi copil, animal, înghețată, etc.) a fost urcat în spate. După ce călătoria s-a încheiat și motorul a fost oprit, sistemul amintește șoferului, acustic și vizual, că trebuie să-și ia copilul (sau animalul) din mașină. Cool, nu?

Acum, mai există situația în care te plimbi prin oraș cu prieteni pe banchetă, iar sistemul de va bâzâi la fiecare oprire. Ei bine, pentru a preîntâmpina problemele nedorite, acesta poate fi dezactivat de către șofer.

Marea problemă a sistemului Rear Seat Reminder, este aceea că nu diferențiază un adult de un copil, de un animal sau de un bagaj. De aceea, o îmbunătățire pentru viitoarele versiuni ar putea consta în introducerea unui senzor care să determine greutatea de pe benchetă și să pornească alarma doar când aceasta nu depășește o anumită limită.

Oricum, dincolo de eficacitatea sistemului, idioțenia părinților care-și uită copiii pe banchetă (pe care, părinte fiind, n-aș putea s-o explic în veci!), sau inconștiența celor care o fac intenționat, necesită și educație.

Sunt curios dacă EuroNCAP, ale căror ratinguri sunt puternic influențate, în ultima perioadă, de prezența și eficacitatea sistemelor de prevenție, va lua în considerare acest Rear Seat Reminder propus de GMC, în ipoteza că va intra și în dotarea automobilelor Opel din oferta europeană. Și dacă da, în ce măsură?

Sursa: RoadShow

Adaugati comentariu