Cât te „costă” utilizarea telefonului sau altor gadgeturi în timpul condusului?

Noua legislaţie rutieră le interzice complet şoferilor utilizarea telefonului sau altor gadgeturi în timp ce se află la volan. În caz contrar, aceştia vor fi sancţionaţi cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau dacă care erau prinşi vorbind la telefon fără sistem "hands-free".
utilizarea telefonului

Până acum, legislaţia rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână şi nu de căşti sau difuzor.

Schimbarea legislativă a venit după numeroasele accidente produse din cauza şoferilor care filmau şi transmiteau live aceste filmări pe reţelele de socializare din mediul online. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, ci şi pentru alte dispozitive cu funcţii de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi tableta, reportofonul, camera foto sau video.

La data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea 1 nr. 675, Ordonanţa nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin acest act normativ au fost aduse modificări prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce priveşte norma de conduită referitoare la utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, precum şi în privinţa normelor de sancţionare.

Concret, articolul 36, alin (3) din ordonanţă de urgenţă a fost modificat, după cum urmează:
în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

De asemenea, prin acelaşi act normativ de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 a fost introdusă, la articolul 100 alin. (3) lit. h), o formă agravantă a contravenţiei privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil, care prevede faptul că: „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În aceeaşi ordine de idei, contravenţia privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzută de art. 36 alin. (3) a fost trecută într-o clasă de sancţiuni superioară, respectiv în clasa a IlI-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18.

 

CITEŞTE ŞI:

România, inclusă în programul european „Schimbul de siguranţă rutieră”

Finanţarea europeană pentru amenajarea trecerilor la nivel

Încep şcolile, dar şi controalele în transportul elevilor

 

 

Adaugati comentariu