România va colabora cu 11 state în „EU Road Safety Project”

Douăsprezece state membre ale UE îşi unesc forţele pentru a colabora în vederea îmbunătăţirii siguranţei rutiere, ca parte a unui nou proiect finanţat de UE (EU Road Safety Project).
EU Road Safety Project

Deşi drumurile europene sunt cele mai sigure din lume şi deşi siguranţa rutieră s-a îmbunătăţit considerabil în ultimele decenii, numărul deceselor şi al vătămărilor grave pe drumurile noastre este încă mult prea ridicat.

În 2018, numărul accidentelor rutiere mortale a fost de peste 25,000, o scădere cu 21% comparativ cu 2010, dar doar cu 1% faţă de 2017.

Există diferenţe importante în ceea ce priveşte performanţele în materie de siguranţă rutieră ale statelor membre UE.

Proiectul desfăşurat de-a lungul a trei ani urmăreşte să abordeze aceste disparităţi şi va reuni experţi din România, Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia.

Experţii în domeniul transporturilor din cele douăsprezece ţări participante vor colabora pentru a face schimb de bune practici privind reducerea vitezei, construirea unei infrastructuri sigure şi îmbunătăţirea aplicării legislaţiei, colectarea de date, precum şi siguranţa pietonilor şi a cicliştilor în zonele urbane.

„Trebuie să colaborăm pentru a ajunge la ,,Viziunea zero” — zero decese şi răniri pe drumurile europene până în 2050. Iniţial, proiectul UE privind schimbul de bune practici în materie de siguranţă rutieră va oferi un ajutor preţios pentru şase state membre ale UE care doresc să îşi îmbunătăţească performanţele în materie de siguranţă rutieră pe o perioadă de trei ani. Combinând un nivel înalt de implicare politică cu schimburi durabile între experţii naţionali, acest proiect reprezintă o ocazie unică de a aborda provocările actuale”, au arătat reprezentanţii Comisiei Europene.

„EU Road Safety Project” este gestionat de Consiliul european pentru siguranţa transporturilor (ETSC), un ONG important din domeniul siguranţei transporturilor, care lucrează cu experţi în materie de siguranţă rutieră din întreaga UE.

„Acest proiect ilustrează modul în care politicile eficiente în materie de siguranţă rutieră funcţionează în lumea reală. Vom aduce laolaltă experţi astfel încât să se poată ajuta reciproc în ceea ce priveşte modul de obţinere a unor rezultate similare în propriile ţări. Suntem încântaţi că atât de multe state membre au fost de acord cu propunerea şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatele.”, a subliniat Antonio Avenoso, director executiv al ETSC.

Comisia Europeană şi statele membre ale UE au aderat la un nou obiectiv de reducere a deceselor şi a vătămărilor grave în accidente rutiere cu 50 % între 2020 şi 2030. În acest context, Comisia a lansat proiectul „EU Road Safety Exchange”, finanţat de Parlamentul European, care urmăreşte să contribuie la eliminarea diferenţelor în materie de siguranţă rutieră între statele membre ale UE prin acordarea de sprijin unui număr de ţări cu potenţial ridicat de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, contribuind astfel la reducerea numărului total de decese şi de vătămări grave pe drumurile europene.

 

CITEŞTE ŞI:

 

 

Adaugati comentariu