Finanţare BEI pentru investiţii în siguranţa rutieră

Promovarea investiţiilor în siguranţa rutieră este o parte esenţială a Planului strategic de acţiune al UE în acest domeniu.
siguranţa rutieră

Există diverse soluţii de finanţare, de exemplu prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei, al fondurilor regionale şi al împrumuturilor acordate de Banca Europeană de Investiţii.

Platforma pentru un transport mai sigur

Platforma pentru un transport mai sigur – consiliere în materie de siguranţă rutieră este o iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI), lansată în martie 2019.

Poate fi accesată prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiţii şi oferă servicii de consultanţă pentru a încuraja utilizarea oportunităţilor de finanţare pentru proiectele care vizează îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Aceste proiecte trebuie să aibă o valoare de peste 15 milioane de euro.

Platforma promovează siguranţa rutieră ca domeniu de investiţii şi orientează şi sprijină beneficiarii potenţiali din sectorul public şi privat.

Ce oferă Platforma?

Platforma oferă beneficiarilor multiple tipuri de consiliere, precum:

  • informează potenţialii beneficiari cu privire la instrumentele de finanţare existente
  • oferă consiliere potenţialilor beneficiari cu privire la instrumentele adecvate
  • oferă asistenţă tehnică personalizată
  • urmăreşte diferite programe şi identifică noi necesităţi în materie de investiţii în domeniul siguranţei rutiere.

Cine poate beneficia?

Platforma pentru un transport mai sigur – consiliere în domeniul siguranţei rutiere se adresează statelor membre UE, autorităţilor publice şi promotorilor de proiecte din sectorul public şi privat, printre care autorităţi rutiere naţionale şi regionale, autorităţi municipale, principalii furnizori de servicii de transport, proprietarii de parcuri de vehicule utilitare şi autorităţile responsabile cu comunicarea şi aplicarea legii.

Ce tipuri de proiecte pentru siguranţa rutieră sunt eligibile?

Promotorii de proiecte sunt încurajaţi să contacteze Platforma în legătură cu orice idee de proiect care vizează îmbunătăţiri majore în materie de siguranţă rutieră. Proiectele ar putea aborda, de exemplu:

  • îmbunătăţirea tronsoanelor rutiere periculoase
  • ratingurile privind siguranţa infrastructurii
  • măsuri pentru biciclişti şi pietoni
  • sisteme automatizate pentru controlul vitezei
  • alte idei, cum ar fi instalarea pe scară largă a noilor tehnologii de siguranţă a vehiculelor în parcurile de vehicule utilitare (de exemplu, sisteme avansate de frânare de urgenţă, sisteme de detectare a pietonilor şi cicliştilor, asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei) în cadrul achiziţiilor publice sau ca program de post-echipare.

 

CITEŞTE ŞI:

Care sunt sistemele de siguranţă obligatorii pentru maşinile noi

Siguranţa rutieră va fi îmbunătăţită pentru 246 de treceri la nivel

Premiile europene de excelenţă în domeniul siguranţei rutiere. România, printre câştigători

 

Adaugati comentariu