Sfaturi despre starea tehnică a autovehiculelor

starea tehnică

Atunci când exploatăm un autovehicul apar uzuri, tocmai de aceea, este important să verificăm starea tehnică a mașinii sau a motocicletei. Este obligatoriu să facem odată la doi ani Inspecția Tehnică Periodică a autovehiculului, dar și alte verificări uzuale. Asta pentru că este foarte important să fim, atât noi, cât și ceilalți participanți la trafic, în siguranță.

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne vorbesc despre starea tehnică a autovehiculelor:

  • este obligatoriu să facem Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a autoturismului odată la doi ani;
  • acest lucru e necesar pentru a ști cât de corect funcționează sistemele care concură la siguranța circulației, cum ar fi: frâne, direcție, iluminat, semnalizare, ș.a;
  • între ITP-uri este indicat să avem un check-list și perioadic să verificăm starea tehnică a mașinii;
  • în cazul motocicletelor, trebuie să ținem cont de faptul că anvelopele trebuie schimbate înainte să ajungă la martorul de uzură. Și să nu fie second-hand;
  • nu este recomandat să utilizăm anvelope all-season, ci să folosim anvelope de iarnă, respectiv vară;
  • tineti minte, autovehiculele fabricate în ultimii ani sunt sunt dotate cu sisteme de siguranță activă și pasivă din ce în ce mai numeroase și avansate, comparativ cu modelele fabricate cu ani în urmă.

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile, și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

 

Citește și:

Sfaturi utile pentru șoferii începători

Adaugati comentariu