Mituri despre traficul urban

Traficul urban

Traficul urban a devenit dificil până și pe motocicletă. Orașele par din ce în ce mai aglomerate,  oamenii sunt tot timpul pe fugă, iar din dorința de a ieși cât mai repede din trafic, unii au tendința să acționeze imprudent, de cele mai multe ori fără a conștientiza acest lucru.

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne oferă câteva infomații de circulație rutieră și demontează miturile legate de traficul urban:

  • Schimbatul benzilor de circulație nu te ajută să ajungi mai repede la destinație. Există un efect de iluzie optică, care ne face să credem că cealaltă bandă se mișcă mai repede, dar încercând să ne strecurăm schimbând frecvent banda, la final vom scoate un timp doar cu 3-4% mai mic, un consum mai mare și un risc de accident, suplimentar, asumat.
  • Polițistul în intersecție = trafic greoi? Posibil. Conducătorii de vehicule au tendința să frâneze în momentul în care văd un polițist deoarece nu știu ce semnal urmează să indice acesta.
  • Ajungem mai repede la destinatie utilizând GPS-ul? Da, GPS-ul are o utilitate ridicată și oferă informații despre trafic în timp real, despre condițiile de drum și elimină opririle pentru a cere informații și direcții spre destinație.
    Traficul urban 2
  • Mai multe sensuri giratorii, mai bine? Sensurile giratorii ajută la calmarea traficului și reglementează prioritatea, dar nu sunt, în același timp, o modalitate de fluidizare.
  • Pietonii care consumă alcool încurcă traficul? Da, de cele mai multe ori cresc riscurile accident în trafic pentru că există posibilitatea să ajungă pe partea carosabilă și să se pună în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
  • Un pahar la volan? Nu. Chiar și cea mai mică cantitate de alcool consumată poate afecta simțurile și poate duce la producerea accidentelor.
  • După cat timp dispare alcoolul din sânge? Depinde de particularitățile fiziologie ale ficărei persoane în parte. Există și aplicații care monitorizează acest lucru, una dintre ele fiind „Zero la Mie”. Aplicația te ajută să afli în aproximativ cât timp alcoolul poate fi eliminat din sânge, în funcție de anumite date care trebuie introduse (înălțime, vârstă, cantitatea de alcool consumată, tipul de alcool etc.).

Adaugati comentariu