Circulația pe autostradă. Sfaturi pentru șoferi și motocicliști

autostradă

Autostrada este considerată cea mai sigură cale rutieră dar, cu toate acestea, deplasarea pe acest tip de drum implică și riscuri mai puțin conștientizate la prima vedere. Mulți șoferi tind să subestimeze circulatul pe autostradă și nu de puține ori neglijează regulile de bază. Chiar dacă drumul este drept și pare că nu necesită prea multă atenție, există câteva reguli de care trebuie să ținem cont.

Neatenția la drum, cât și la ceilalți participanți la trafic, păstrarea necorespunzătoare a distanței, la care se adaugă și neadaptarea vitezei, pot duce la pierderea controlului volanului și chiar la accidente.

Costin Tătuc, specialist în siguranță rutieră, și Cristi Predoi, motociclist și jurnalist moto, ne spun cum să conducem în siguranță atunci când ne aflăm pe autostradă:

  • Viteza nu trebuie să depășească limita maximă menționată de indicatoare pe porținunea respectivă de drum, în condiții normale de drum și carosabil uscat,
  • Legea menționează viteza de maximum 80 km/oră în condiții de ploaie și carosabil ud.
  • Benzile trebuiesc folosite în ordine succesivă, preponderent banda 1.
  • Depășirile se fac exclusiv pe partea stângă, niciodată pe partea dreaptă.
  • Distanța în mers trebuie să fie proporțională cu viteza, de regulă, jumătate din viteza afișată de vitezometru, exprimată în metri.
  • Orice manevră trebuie să fie precedată de o asigurare temeinică și o semnalizare corespunzătoare.
  • Niciodată nu trebuie să oprim pe banda de urgență, dacă nu este cazul, trebuie să utilizăm doar spațiile special amenajate pentru oprire.
  • În cazul în care avem o defecțiune la masină, trebuie să încercăm să ducem automobilul pe banda de urgență, să îl semnalizăm corespunzător și să părăsim automobilul, cât și autostrada.

 

Stai pe-aproape, vom reveni curând cu alte sfaturi utile și nu uita: Fii prudent pe drum. Berea te așteaptă. Tu ai grijă să ajungi cu bine!

 

Vizionați întregul episod Trafic Fm AICI.

Adaugati comentariu