Tu dai prioritate la pietoni? Care este nivelul amenzilor

Săptămâna trecută, poliţiştii Brigăzii Rutiere din Bucureşti i-au urmărit deopotrivă atât pe şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor, dar şi pe pietoni în zonele cu risc rutier ridicat.
pietoni

Nici unii, nici alţii nu prea au respectat Legea, fiind astfel aplicate 241 de sancţiuni contraventionale în valoare de peste 107.400 lei şi reţinute 122 permise de conducere, cele mai multe pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public (103), respectiv pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric(15).

Totodată, au fost sancţionaţi contravenţional şi 64 de pietoni pentru nerespectarea normelor rutiere.

Acţiunea de săptămâna trecută nu a fost una singulară, în condiţiile în care în cursul anului trecut, poliţiştii Brigăzii Rutiere din Bucureşti au reţinut peste 8.900 de permise de conducere în vederea supendării exercitării dreptului a conduce pentru 30 zile pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor.

Ce spune Codul Rutier despre pietoni

Potrivit art. 99, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni.

Nivelul amenzilor din clasa a II-a (4 sau 5 puncte) este cuprins între 580 – 725 lei.

Potrivit art. 99, nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni.

Nivelul amenzilor din clasa I (2 sau 3 puncte) este cuprins între 290 – 435 lei.

Normele pentru pietoni sunt incluse în art. 72 şi prevăd:

– Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.

– Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea
drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

– Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special
amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

– Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

– Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie speciala, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mana, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role.

– Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe
platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament.

 

 

CITEŞTE ŞI:

Peste 70% dintre accidentele cu un singur vehicul sunt produse de autoturisme

Oboseala la volan. Perioadele critice ale zilei pentru şoferi

Viteza excesivă la volan este de 2 tipuri: nelegală sau neadaptată

 

 

Adaugati comentariu