Oboseala la volan. Perioadele critice ale zilei pentru şoferi

Studiile arată că există două perioade de vârf pe parcursul unei zile când oboseala la volan e mai evidentă, din cauza scăderii performanţelor cognitive şi motrice.
oboseala la volan

Deprivarea de somn duce la o stare de somnolenţă, la creşterea timpului de reacţie, de reducere a atenţiei, alertei/vigilenţei, scăderea performanţelor de şofat şi a abilităţilor de a controla vehiculul, generând erori şi greşeli.

Studiile arată că după o perioadă de 17 ore în stare de veghe, performanţele psihomotorii ale unui şofer scad până la un nivel echivalent cu un alcool în sânge de 0,05 mg/ml.

Un şofer care nu a dormit deloc în ultimele 24 de ore are abilităţi de conducere comparabile cu cele ale unui şofer cu un nivel al concentraţiei în sânge de 0,1mg/ml. (Williamson, A.M. & Feyer, A-M. (2000) Moderate sleep deprivation produces comprehensive cognitive and motor performance impairments equivalent to legally prescribed levels of alcohol intoxication. Occupational and Environmental Medicine, 57, pp. 649-655, apud European Road Safety Observatory (2006) Fatigue, retrieved May 9, 2008 from www.erso.eu)

Şoferii obosiţi sunt mai predispuşi să fie implicaţi într-un accident cu urmări fatale pentru ei sau ocupanţii vehiculului pe care îl conduc comparativ cu şoferii implicaţi în accidente dar nu din cauza oboselii.

De asemenea, studiile arată că există două perioade de vârf pe parcursul unei zile când oboseala e mai evidentă, din cauza scăderii performanţelor cognitive şi motrice.

Primul interval este dimineaţa devreme (orele 2.00 – 6.00), iar al doilea, între 14.00 – 16.00. (conform Dawson, D., Searle, A., and Paterson, J. (2014). Look before you (s)leep: Evaluating the use of fatigue detection technologies within a fatigue risk management system for the road transport industry Sleep medicine reviews 18.2: 141-152., citat în Sleepiness and Fatigue, State of the Road. A Fact Sheet of the Centre for Accident Research&Road, Queensland).

 

CITEŞTE ŞI:

Clasificarea accidentelor rutiere din punct de vedere juridic

Cele 10 „puncte negre” de pe şoselele din jurul Bucureştiului

Ora 18, momentul când au loc cele mai multe accidente rutiere grave

Adaugati comentariu