Atenţie când deschideţi uşa maşinii! Ce spune Codul Rutier

Deschiderea uşilor maşinii poate produce accidente grave, dacă nu acordăm atenţie acestui gest.

Numeroase accidente rutiere s-au produs din cauza unei banale deschideri a portierelor. Fie că este vorba de pietoni sau biciclişti, o uşă deschisă poate răni grav pe cel lovit, mai ales când acesta este luat prin surprindere.

Totodată, chiar şoferul sau pasagerul unei maşini poate suferi accidente grave, dacă, prin deschiderea fără precauţie, uşile sunt lovite de alte autovehicule care vin din spate.

De altfel, Codul Rutier sancţionează neatenţia la deschiderea portierelor cu amenzi destul de mari, în valoare de 6-8 puncte-amendă, adică 870 – 1.160 de lei.

Astfel, potrivit art. 101, al. 14, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni „pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu uşile deschise, circulaţia cu uşile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului; deschiderea uşilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staţionat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic”.

 

CITEŞTE ŞI:

Poliţia Rutieră va creşte numărul controalelor antidrog

Noi reguli europene de siguranţă rutieră. Când le va introduce România?

Adaugati comentariu