Poliţia Rutieră va creşte numărul controalelor antidrog
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în acest moment, Poliţia Rutieră are în dotare doar 8 astfel de aparate pentru controale antidrog, dintre care:
- 6 dispozitive la Poliţie Autostrăzi din cadrul Brigăzii pentru Autostrăzi şi Misiuni Speciale din cadrul Poliţiei Rutiere;
- 2 dispozitive la Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Consumul de substanţe psihoactive influenţează comportamentul conducătorilor de vehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceştia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mişcări şi nemaiputând evita obstacolele apărute în cale.
De asemenea, conducătorul unui vehicul care a consumat substanţe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte uşor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cauze finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinţe deosebit de grave.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influenţa substanţelor psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336, alin.2, Cod Penal.
Se reţine permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, până la soluţionarea dosarului penal.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
CITEŞTE ŞI:
Noi reguli europene de siguranţă rutieră. Când le va introduce România?
Pentru vehiculele autonome, Europa schimbă regulile