Poliţia Rutieră va creşte numărul controalelor antidrog

Numărul dispozitivelor pentru control antidrog, aparate care vor dota Poliţia Rutieră, va creşte în acest an la 150 de unităţi, arătă ministrul MAI, Carmen Dan, într-un document transmis Senatului.
antidrog

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în acest moment, Poliţia Rutieră are în dotare doar 8 astfel de aparate pentru controale antidrog, dintre care:

  • 6 dispozitive la Poliţie Autostrăzi din cadrul Brigăzii pentru Autostrăzi şi Misiuni Speciale din cadrul Poliţiei Rutiere;
  • 2 dispozitive la Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Consumul de substanţe psihoactive influenţează comportamentul conducătorilor de vehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceştia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mişcări şi nemaiputând evita obstacolele apărute în cale.

De asemenea, conducătorul unui vehicul care a consumat substanţe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte uşor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cauze finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinţe deosebit de grave.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influenţa substanţelor psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336, alin.2, Cod Penal.

Se reţine permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, până la soluţionarea dosarului penal.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

CITEŞTE ŞI:

Noi reguli europene de siguranţă rutieră. Când le va introduce România?

Pentru vehiculele autonome, Europa schimbă regulile

 

Adaugati comentariu