Bei şi conduci? Cât de drastice sunt sancţiunile

Bei şi conduci? Înseamnă că eşti un factor de risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor.
test alcool

De multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Ingerarea de alcool reduce viteza de reacţie şi de precizie a mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vederii şi auzului şoferilor.

Tot alcoolul determină pe unii să urce la volan fără a poseda permis de conducere, să conducă maşini neînmatriculate ori să părăsească locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei.

Contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice atrage aplicarea unei amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei, dar şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, fără drept de circulaţie.

Atunci când, în urma recoltării probelor biologice se constată o valoare de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, atunci vorbim de existenţa unei infracţiuni.

Legea pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.

Refuzul, împotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau testării aerului expirat, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Alcoolul încetineşte semnificativ reflexele conducătorului auto sau îi poate da senzaţia că poate efectua orice manevră, oricât de periculoasă.

Se poate spune că există două situaţii în care consumul de alcool poate genera evenimente nefericite:

  • Consumat în cantităţi mai mici, alcoolul îl poate dezinhiba pe conducătorul auto, care poate crede că poate face orice manevră de circulaţie oricât de periculoasă ar fi (viteză mai mare, depăşiri neregulamentare rapide, etc.).
  • Consumul de băuturi alcoolice în cantitate mare conduce la scăderea acuităţii vizuale, la reflexe şi timpi de reacţie încetiniţi, la o capacitate de concentrare redusă şi chiar la spasme musculare.

 

CITEŞTE ŞI:

Elevii vor avea activităţi aplicative de educaţie rutieră

Finanţare europeană pentru siguranţă şi educaţie rutieră

 

Adaugati comentariu