Şoferii tineri produc de 2 ori mai mult accidente decât şoferii experimentaţi

Rata fatalităţii în cazul conducătorilor auto în vârstă de 15-24 de ani (şoferii tineri) este de până la de două ori mai ridicată decât cea înregistrată în cel al şoferilor experimentaţi, iar riscurile pe care aceştia le prezintă nu îi vizează numai pe ei înşişi - odată cu decesul unui tânăr conducător auto, mor, în medie, alte 1,3 persoane.
şoferii tineri

În ţările dezvoltate, accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani, arată Comisia Europeană.

Accidentele în care sunt implicaţi conducători auto tineri sunt deseori provocate de pierderea controlului autovehiculului sau de viteza excesivă. De asemenea, majoritatea accidentelor de acest tip au loc noaptea.

Pentru a reduce riscul producerii de accidente, Comisia Europenă are în vedere introducerea, în viitor, a noi reguli privind aplicarea unor controale mai stricte pentru tinerii conducători auto: reducerea limitei maxime de alcoolemie admisă şi restricţii legate de condusul pe timp de noapte sau neînsoţit de un şofer experimentat.

De asemenea, nu este exclus ca aceştia să beneficieze de noi tehnologii, cum ar fi sistemele de asistare la condus, dispozitivul „alcohol interlock” şi cutia neagră.

Proiecte europene pentru şoferii tineri

UE depune eforturi pentru a asigura o mai bună siguranţă pentru tinerii conducătorii auto, modificând obiectivul orelor de conducere, care vor trebui să se axeze mai degrabă pe recunoaşterea şi evitarea pericolelor de pe carosabil, decât pe controlul vehiculului şi observarea traficului.

De exemplu, proiectul european HERMES a publicat o serie de măsuri destinate să amelioreze formarea instructorilor auto, cu scopul de a reduce numărul de accidente.

În cadrul proiectului Close to, tinerilor care doresc să înveţe să conducă le sunt prezentate diverse cazuri de accidente rutiere grave. Studiile arată că un astfel de demers îi descurajează pe tineri să adopte o conduită agresivă la volan.

 

CITEŞTE ŞI:

90% dintre pietoni traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori pe an

Noua etichetă UE pentru anvelope va creşte nivelul de siguranţă

Zilnic, pe drumurile din România se produc 24 de accidente grave

 

Adaugati comentariu