Pentru şoferii în vîrstă, rata accidentării este de două ori mai mare

Odată cu îmbătrânirea populaţiei, creşte şi numărul conducătorilor auto în vârstă. Deşi nu există reguli de circulaţie specifice pentru şoferii în vârstă, acestora li se recomandă mai multă vigilenţă la volan.
şoferii în vârstă

Vulnerabilitate fizică

Conducătorii auto în vârstă sunt mai degrabă victime decât cauze ale accidentelor. Rata fatalităţii în rândul conducătorilor auto care au mai mult de 75 de ani depăşeşte media de peste cinci ori, iar rata accidentării este de două ori mai mare.

Această vulnerabilitate crescută se datorează capacităţilor fizice reduse (ex. văz, auz, viteză de reacţie) ale acestora şi deplasărilor zilnice mai rare.

Experienţa acumulată odată cu înaintarea în vârstă

Potrivit Comisiei europene, conducătorii auto în vârstă compensează dezavantajele fizice cu care se confruntă prin experienţa la volan acumulată de-a lungul vieţii. De asemenea, atunci când conduc pe şosele mai puţin aglomerate sau pe timp de zi şi în condiţii meteorologice optimale, se reduce riscul producerii unui accident.

Măsuri de siguranţă pentru şoferii în vârstă

Gravitatea accidentelor poate fi limitată prin echiparea autovehiculelor cu dispozitive de securitate (ex. airbag). De asemenea, conducătorii auto în vârstă pot beneficia de programe de formare şi de sisteme de asistenţă la condus, care să-i avertizeze atunci când se apropie prea mult de vehiculul din faţă, ajutându-i să aprecieze corect distanţa, să parcheze şi să circule în siguranţă pe axe de circulaţie cu mai multe benzi.

În acest context, programul ADVISORS a analizat impactul potenţial al sistemelor avansate de asistenţă la condus asupra comportamentului la volan şi asupra siguranţei rutiere. De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost elaborate metode pentru evaluarea sistemelor şi au fost identificate priorităţi pentru acţiuni viitoare.

 

CITEŞTE ŞI:

Noua etichetă UE pentru anvelope va creşte nivelul de siguranţă

Zilnic, pe drumurile din România se produc 24 de accidente grave

Şoferii admit că încalcă regulile de circulaţie intenţionat. Studiu

 

Adaugati comentariu